20/12/2017

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Hypement toimisto bulevardi

Tehoa markkinointiin vaikuttajilla?

Erityisesti nuorten keskuudessa vaikuttajamarkkinointi on tutkitusti erittäin tehokas markkinoinnin muoto. Sitä voidaan myös kutsua suosittelumarkkinoinniksi.

Median käsitteet ovat moniulotteiset. Jaamme kokemuksiamme, vaikutamme ja tulemme vaikutetuiksi, kysymme apua ja vinkkejä, verkostoidumme ja syydämme valokuvin ja kirjoitetuin kommentein eri kanavissa (Instagram, Twitter, Youtube, blogialustat, Facebook, you name it) tapaamme nähdä, havainnoida ja kokea maailmaa. Vuonna 2017 kuka tahansa voi itse luoda oman mediansa, jonka sisällöstä päätoimittajana päättää itse.

Vaikuttavuuden kannalta on olennaista kuka mediaa seuraa. Mikä on sen yleisön laajuus ja profiili, jonka viesti saavuttaa? Mikä on sisällön laatu, uskottavuus, tunnettuus tai arvo, jota se edustaa?

Nämä ovat onnistuneen vaikuttajamarkkinoinnin avainkysymyksiä.

Jos haluat ravintolasuosituksen Porvooseen, Tukholmaan tai New Yorkiin, ostatko kirjakaupasta jokaisen kaupungin matkaoppaat vai kysytkö Facebookissa vinkkejä? Entä jos kaipaat käyttäjäkokemuksia lastenrattaista, piipahdatko liikkeessä puhumassa myyjän kanssa vai googlaatko blogeista käyttäjien kokemuksia?

Emme nykyään enää usko painettuun tietoon entiseen tapaan. Vaikuttajien, kavereiden, ystävien ja läheistemme kokemuksilla ja näkemyksillä on enemmän vaikutusta meihin. Kuin vaivihkaa myös seuraamistamme lifestyle -bloggaajista, tunnetuista urheilijoista, Instagram Storyssa leppoisasti itsestään kertovista tv-juontajista ja muusikoista tulee tuttuja, kuin kavereitamme, henkilöitä, joiden mielipiteisiin luotamme ja suosituksista hullaannumme.

Missä tehdä vaikuttajamarkkinointia?

Vaikuttajamarkkinoinnissa markkinoijan on mentävä sinne, missä yleisöt ovat. Kyseessä on markkinoinnin muoto, jonka osuus ja kehittyminen ovat jatkuvassa kasvussa. Ihmiset viettävät päivässä tunteja sosiaalisessa mediassa ja vaikuttajat nauttivat suurista seuraajamääristä.

Markkinoinnin kannalta sosiaalisen median kanavat ovat loistava, yksinkertainen ja tehokas tapa tavoittaa yrityksen kannalta tärkeät ja keskeiset kohderyhmät, ja näin vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja kulutuskäyttäytymiseen.

Vaikuttajien käyttö markkinoinnissa ei suinkaan ole uusi keksintö, mutta hyödyntäminen on muuttanut muotoaan viimeisten vuosien aikana erityisesti sosiaalisen median myötä.

Ennen esimerkiksi urheilija käytti jonkin tietyn brändin vaatteita tai esiintyi jonkin juomavalmistajan mainoksessa. Nykyään vaikuttajina voi olla muutkin kuin perinteiset julkisuuden henkilöt, kuten tubettajat, bloggarit ja Instagram-tähdet, ja kanavina voi toimia heidän omat kanavansa perinteisten sanomalehden, radion ja TV:n lisäksi.

Vaikuttajamarkkinointi on parhaimmillaan erittäin kustannustehokasta, monimuotoista ja monikanavaista. Siihen kannattaa panostaa pitkällä tähtäimellä. Olemassa on useita tutkimuksia siitä, kuinka jonkun suositukset ovat perinteistä mediamainontaa ja yrityksen omaa markkinointia uskottavampaa, tehokkaampaa ja luotettavampaa – tunnetun lähteen mukaan jopa 17 kertaa tehokkaampaa kuin ostettu mainonta.

Mitä vaikuttajamarkkinoinnissa tulee huomioida?

Vaikuttajamarkkinoinnin tärkein vaihe yritykselle on ns. ”match-making” eli oikean henkilön löytäminen, kanavien valinta sekä tarkka suunnitelma mitä yhteistyöllä tavoitellaan. Ehdotonta on löytää juuri brändin kannalta oikeat mielipidevaikuttajat. Kyse voi olla Instagram-tähdestä, tubettajasta, bloggaajasta, twiittaajasta tai jopa jatkuvasti julkisuudessa, tapahtumissa ja perinteisissä medioissa esillä olevasta henkilöstä.

Mitä lisäarvoa vaikuttaja tuo? Vaikuttajan kertomana yrityksen viesti menee perille aidosti, halutulle kohderyhmälle ja oikealla tavalla. Uskottavuus on ensisijaista, pelkät seuraajamäärät eivät aina ratkaise.

Mikä on Hypementin rooli?

Tehtävämme on yhdessä asiakkaan kanssa laatia suunnitelma mitä yhteistyöllä yritetään saavuttaa. Asetetaan tavoitteet, jonka jälkeen etsimme yritykselle sopivimmat vaikuttajat eli teemme tuota ”match-makingiä”. Teemme kartoituksen ja kontaktoinnin, sovimme yhteistyön pelisäännöt, sekä valvomme kampanjan toteutuksen. Tarvittaessa konseptoimme ja tuotamme sisältöjä asiakkaan kanssa asetettujen toimenpiteiden ja tavoitteiden mukaan. Me myös mittaamme ja analysoimme tuloksia, joiden pohjalta suunnittelemme jatkoa saman tai jonkin toisen vaikuttajan kanssa. Vaikuttajina voi henkilöiden lisäksi olla muutkin laajaa huomiota nauttivat tahot, kuten elokuvat, tapahtumat ja urheiluseurat muutama mainitaksemme.

Yritys voi itse keskittyä olennaiseen, omaan ydinliiketoimintaansa. Palvelumme ovat erittäin laajat, ja pystymme toteuttamaan suuremmatkin hankkeet laajan yhteistyöverkostomme avulla.

Asiakkainamme ovat markkinointi-, viestintä-, mainos- ja mediatoimistot sekä yksittäiset yritykset – kaikki mainostajat.

Yhteenveto

Hyvin toteutettuna vaikuttajamarkkinointi kasvattaa tunnettuuttasi, sekä mainettasi luotettavana ja vaikuttavana toimijana. Parhaimmillaan se luo sinulle yhteyksiä medioihin luotettavana tietolähteenä, tuo huomiota yrityksellesi ja sen osaajille sekä kasvattaa roolianne toimialanne mielipidevaikuttajana – jopa mielipidejohtajana. Nopeasti tämä ei käy, mutta tavoittelemisen arvoista se kyllä on.

Vaikuttajamarkkinoinnilla luot aidompia suhteita asiakkaisiin. Sen aika on nyt ja me autamme teitä. Me tekemisellämme tuomme asiakkaalle laadun, jotta tavoitteet saavutetaan. Ota yhteyttä.