11/6/2021

Artistin arki pandemian keskellä

Kuka on Uniikki?

Dan Tolppanen aka Uniikki on eittämättä yksi Suomen tunnetuimmista rap-artisteista. Helsingissä Malminkartanon asuinalueella varttunut Dan on paljon muutakin kuin rap-artisti, sillä nykyinen sarjayrittäjä on tehnyt yli 100 tv- ja elokuvatuotantoa sekä julkaisi tammikuussa hänen esikoiskirjan.

Kapasiteettiyksikön jäsenenä kuuluisuuteen noussut Tolppanen on yksi Rähinä Recordsin perustajajäsenistä. Hieman yli 20 vuotta sitten perustettu kollektiivi virallisti statuksensa levy-yhtiönä vuonna 2003 ja on sittemmin vienyt suomalaista rap-skeneä vauhdilla eteenpäin.

Artistin arki pandemian keskellä

Työorientoitunut Tolppanen on vastapainona työlle viettänyt paljon aikaa ulkomailla, joten pandemian vaikutukset tuntuivat hänelle kaksinkertaisesti. Kun matkustaminen vaikeutui ja töitä ei ole kertoo Tolppanen kirjan kirjoittamisen tuoneen paljon sisältöä elämään. Tolppanen kokee myös, että kirjan myötä oman elämän peilaaminen toi mielenterveyden kannalta paljon uutta ajateltavaa, sillä omalle hyvinvoinnille löytyy pitkästä aikaa paremmin aikaa.

Tolppanen on puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan nuorempana ja kokee, että aiheesta ei nykyään puhuta tarpeeksi avoimesti. Hänen mielestä kouluissa jo pitkään opintosuunnitelmaan sisälletty medialukutaito pitäisi päivittää nykyaikaan ja tuoda mukaan myös sosiaalisen median lukutaito. Tolppanen korostaa, että nykynuoret eivät saa realistista kuvaa maailmasta ja muiden arjesta ollen yksi suuri syy sille, miksi nykynuoriso voi niin huonosti. Hän haluaa nostaa esille vaikuttajien vastuun esikuvina monelle, jotka näkevät puhelimien kautta vaikuttajien arjesta vain ne parhaat puolet.

Tolppanen linjaakin, että hän haluaa aina tehdä vain hänen itsensä näköistä sisältöä. Feikkaamalla ei pääse pitkälle eikä se palvele ketään. Yli 81 tuhannen Instagram-seuraajan voimin Tolppanen onkin Suomen mittapuulla ison nimen vaikuttaja, jonka jokaista askelta seurataan tarkasti. Hän valitsee yhteistyöt tarkasti ja suunnittelee kampanjat alusta loppuun itse, jotta pääsee aina vaikuttamaan lopputulokseen.

Kaupalliset yhteistyöt musiikkiuran tukena

Kaupalliset yhteistyöt eivät Tolppaselle ole uusi juttu. Itse kampanjoiden määrän hän kokee pysyneen suurin piirtein samana jo ennen pandemian alkua, mutta kilpailu on huomattavasti kovempaa, kun monella on enemmän aikaa käytettävissä sosiaaliseen mediaan. Avoimia hakemuksia kampanjoihin tulee vastaan yhä useammin. Tämä on osaltaan johtanut alan kehitykseen, kun keskivertaisella sisällöntuotannolla ei enää pärjää.

Kaupallisiksi yhteistöiksi Tolppanen valitsee vain ne tietyt yhteistyöt, joissa arvomaailma osuu kohdilleen sekä, jonka tuotteita hän voi hyvällä omatunnolla edustaa. Jälkikäteen ei yksikään kampanja ole jäänyt harmittamaan, sillä vähäisintäkään epäilystä herättävät kampanjat Tolppanen karsii heti pois.

Pokeri on räppärillä ollut jo pitkään lähellä sydäntä. Menestystä on Tolppanen lajin parissa myös niittänyt esimerkiksi voittamalla Casino Helsingin kaksipäiväisen turnauksen vuonna 2019. Texas No Limit -turnaukseen osallistui 150 pelaajaa, mutta vahvimpana turnauksesta selviytyi noin 20 pelatun tunnin jälkeen Tolppanen. Rakkaalle lajille on löytynyt arjessa oma paikkansa, sillä Tolppanen toimii nykyään Pokerihuoneen lähettiläänä. Lajin pariin vuonna 2008 hurahtanut Tolppanen palkittiin myös vuoden 2019 Finnish Poker Awards -tilaisuudessa Vuoden Pokerinaamana.

Rap-artistin identiteetin muutos

Keikkailun vähentyminen toi helpotusta artistien arjen hallintaan, kun pitkät illat viikonloppuisin eivät enää verottaneet alkuviikolle asti. Aikaa uuden musiikin luomiselle on ollut huomattavasti paremmin ja räppäri valaiseekin, että uutta musaa löytyy jo levyn verran.

Vaikka pandemian vaikutukset etenkin artisteille ja taiteilijoille olivat katastrofaaliset huomauttaa Tolppanen kuitenkin, että jokaisella pilvellä on myös hopeareunus. Tolppanen kertoo, että elämänhallinnan parantumisen myötä hänellä on ollut enemmän aikaa tarkastella myös omaa hyvinvointiaan. Tietynlainen tauko kaikesta keikkailun hektisyydestä oli Tolppaselle paikallaan, sillä kiireisimmillään Uniikki keikkaili useamman kuukauden ajan joka viikonloppu. 

Utelimme Tolppaselta fanien reaktiota tähän rap-artistin arjen muutokseen, kun lavapreesenssi siirtyi sosiaalisen median puolelle. Vastaanotto on kuitenkin ollut lähes ainoastaan lämmintä eikä Tolppanen näe tässä negatiivisia puolia. Tolppasen mukaan hänen arvonsa vaikuttajana peilautuvat hänen jokapäiväisistä arvoistaan, joita ovat muun muassa aitous, henkilökohtaisuus sekä läpinäkyvyys etenkin mielenterveydestä puhumisen kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Lähitulevaisuus näyttää artistien silmissä huomattavasti valoisammalta. Paluuta musiikin pariin Tolppanen suunnittelee jo eikä keikkakalenteri myöskään ammota tyhjyyttään. Tavoitteellisena urheilijana sekä sarjayrittäjänä Tolppanen myöntää, että kädet ovat täynnä myös muita projekteja – yhtenä näistä pokeri. Lokakuussa pokerin maailmanmestaruusturnaus pelataan Las Vegasissa ja kuukauden mittaista pelireissua Tolppanen odottaa jo innolla.

Hypement toivottaa kaikkea hyvää Danille sekä menestyksekästä taivalta pokerin parissa!