2/3/2021

8 syytä, miksi yritysten pitäisi hyödyntää vaikuttaja­markkinointia

Miksi yritysten tulisi hyödyntää vaikuttajamarkkinointia? Mitä yritys siitä hyötyy ja miksi se on niin tehokasta?

Hypement vaikuttajamarkkinointitoimisto kuvitus

1. Kuluttajat luottavat vaikuttajiin

Luottamus on yksi tärkeimmistä asioista kaikkien vaikuttajakampanjoiden onnistumisen taustalla. Ihmisten kynnys ostaa uusia tuotteita tai palveluita on huomattavasti alhaisempi nähdessään, että myös muut käyttävät niitä. Erityisesti, jos tuotetta tai palvelua suosittelevat ja käyttävät vaikuttajat, joihin he luottavat. 

Fun Fact: Tiesitkö, että kuluttajat luottavat todennäköisemmin ikäistensä vaikuttajien mielipiteisiin kuin itse tuotemerkkiin.

2. Vaikuttajat tuottavat laadukasta sisältöä 

Kilpailu vaikuttajien keskuudessa kasvaa koko ajan ja samalla myös sisällön laatu korostuu. Lisäksi vaikuttajien on oltava jatkuvasti luovia sisällöntuotannon suhteen voidakseen erottua joukosta. Eri sosiaalisen median kanavissa—Instagramissa, Youtubessa, TikTokissa, SnapChatissa, Facebookissa, Twitterissä, LinkedInissä, blogeissa—ja muilla koko ajan lisääntyvillä alustoilla on miljoonia vaikuttajia. Jotta voi tuottaa suuria määriä ainutlaatuista sisältöä, on jatkuvasti ajateltava laatikon ulkopuolelta ja oltava luova.

Vaikuttajat ovat siis käytännössä sisällöntuotannon luovia kuninkaita ja kuningattaria, jotka onnistuvat kerta toisensa jälkeen yllättämään seuraajansa uusilla ideoilla ja toteutuksilla. 

Ja tämä on loistava asia yritykselle, koska a) vaikuttajat ovat erinomaisia sisällöntuottajia ja b) he pystyvät tekemään sisältöä, jota yritykset voi käyttää myös omissa kanavissaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että yritys ei omista sisältöä, jota vaikuttajat tuottavat, eikä voi käyttää, jakaa, muokata tai julkaista niitä ilman lupaa tai hyväksyntää. Käyttöoikeuksista on hyvä sopia vaikuttajan kanssa heti yhteistyön alussa ja lisätä ne selkeästi sopimukseen. Hypementin vaikuttajamarkkinoinnin prosessiin kuuluu sopimusasiat, joissa selkeästi sovitaan muun muassa sisältöjen käyttöoikeuksista.  

3. Vaikuttajatoimisto ja vaikuttajat tuntevat oman yleisönsä 

Kun työskentelet vaikuttajatoimiston kanssa, jolla on käytössä vaikuttajamarkkinoinnin työkalut sekä laajat vaikuttajasuhteet tai suoraan vaikuttajien kanssa, joilla on selkeä käsitys yleisöstään, tiedät heti minkälainen kohderyhmä yhteistyön avulla tavoitetaan. Oli kyseessä sitten urheilija, muotivaikuttaja tai taloudesta puhuva sijoittaja, niin heidän seuraajistaan on saatavilla dataa, jota voi hyödyntää vaikuttajan valinnassa ja mainonnan kohdentamisessa. Vaikuttajat tuntevat myös oman yleisönsä parhaiten. He tietävät mikä yleisöä puhuttelee ja millä tavalla tuoda markkinoinnin viestit esille. 

4. Vaikuttajat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia

Perinteiseen mainontaan verrattuna yhteistyö vaikuttajien kanssa tuottaa erinomaista vastinetta rahalle, kun tavoitteena on olla yhteydessä tiettyyn kohdeyleisöön tai kohdemarkkinaan. Useimmissa tapauksissa vaikuttajayhteistyöllä saa tuloksia hyvinkin nopeasti. 

Vaikuttajia pidetään yleensä vain medioina (olemme aiemmin kirjoittaneet aiheesta: vaikuttaja on media), joka on hieman harhaanjohtavaa, koska vaikuttajat myös tuottavat julkaisemansa sisällöt, mikä on iso osa kokonaisuutta ja myös selittää kustannusten suuruutta. Tämä myös hankaloittaa vaikuttajamarkkinoinnin ROI:n vertailua, sillä muussa digimarkkinoinnissa harvoin otetaan huomioon tuotantokustannuksia ROI:ta laskiessa. 

5. Vaikuttajamarkkinoinnin avulla  saa paljon tarpeellista tietoa 

Kun teet yhteistyötä vaikuttajien kanssa, saat kampanjan aikana sekä sen päätyttyä arvokasta tietoa (seuraajien kommentit, tykkäykset, jaot) kampanjasta ja sen menestyksestä. Etenkin meillä Hypementillä kampanjan lopussa laaditaan kattava loppuraportti kampanjasta ja analysoidaan tulokset sekä kehitysehdotukset jatkoon, jossa myös vaikuttajilta tullut palaute on huomioitu. 

Kaikki tämä tieto on erittäin hyödyllistä yritykselle jatkon kannalta. Sen sijaan, että käytät paljon aikaa ja rahaa palautteen saamiseksi, vaikuttajamarkkinoinnissa saat sitä orgaanisesti – helposti ja nopeasti. Seuraajien kommenteista ja suorista viesteistä vaikuttajille saa heti arvokasta tietoa tuotteen tai palvelun kehittämiseen: mitä ihmiset todella ajattelevat tuotteesta, sen ominaisuuksista, sekä eduista ja haitoista. 

6. Vaikuttajien monipuolisuus

Vaikuttajia löytyy moneen lähtöön—jokaiseen budjettiin ja jokaiselle tuotteelle löytyy vaikuttajia, joiden sisällöt ja yleisöt ovat toimivia.  Oli kyseessä sitten startup tai PK-yritys, oikeasta vaikuttajamarkkinointitoimistosta ja -strategiasta on aina hyötyä. Hypementillä ehdoton valtti on se, ettei meillä ole omia vaikuttajia, vaan etsimme juuri sinun yrityksellesi sopivimmat vaikuttajat toteuttamaan taikoja. Tarjouspyynnön voit jättää helposti täältä

7. Vaikuttajat ovat läpinäkyviä 

Yksi vaikuttajien hyvistä puolista on heidän velvollisuus olla läpinäkyviä. Julkaisuissa täytyy tuoda esille, jos tuote on saatu tai jos hänelle on maksettu tuotteen mainostamisesta. 

Vaikuttajat ovat myös hyvin läpinäkyviä asiakkaiden suuntaan, usein vaikuttajat hylkäävät yhteistyöehdotuksen, jos he kokevat ettei se sovi heille tai heidän henkilöbrändiin. Tämä on hyvä tiedostaa, sillä on tärkeä työskennellä vaikuttajien kanssa, jotka voivat aidosti seisoa brändin takana.

8. Mahdollistaa uusiin markkinoihin pääsemistä 

Vaikuttajamarkkinointi mahdollistaa todistetusti brändisi nopean ja tehokkaan kasvun uusilla markkinoilla, esimerkiksi kansainvälisesti. Yksi loistava esimerkki on ruotsalainen kellovalmistaja, Daniel Wellington, joka on erinomaisesti onnistunut saamaan globaalia näkyvyyttä vaikuttajamarkkinoinnin avulla.

Tämän tyyppinen kasvu ei olisi mahdollista ilman sosiaalisen median vaikuttajia, etenkään näin tehokkaasti ja lyhyessä ajassa.

Summa summarum, tykkäsit tai et, vaikuttajamarkkinointi toimii.