20/12/2021

Yritys! Huomioi nämä 3 lakiasiaa vaikuttaja­markkinoinnissa

Vaikuttajamarkkinointi ja siihen liittyvä juridiikka on murrosvaiheessa. Juuri nyt on siis syytä olla erityisen tarkkana, että yhteistyöt menevät maaliin myös juridisesta vinkkelistä. Vaikuttajamarkkinointiin erikoistunut juristi Katariina Ruuskanen Somelawlta listasi kolme simppeliä steppiä, joita noudattamalla lausuntopyyntöjä ei tarvitse jännittää.

Katariina Ruuskanen Somelaw Hypeement

3 huomioitavaa lakiasiaa kuntoon

Tsekkaa sisältö kuntoon

Vaikka vaikuttajille halutaan antaa vapaat kädet, yrityksenä sinulla on vastuu siitä, että tuotettu sisältö on lainmukaista. Muista siis tarkastaa, ettei tuotettu sisältö riko mitään sääntelyä. Vaihtoehtoisesti voit ohjeistaa vaikuttajaa siitä, miten sisällöstä saadaan lainmukaista. 

Tsekkaa vaikuttajamarkkinoinnissa kuntoon erityisesti nämä asiat:

  • Mainokset pitää tunnistaa heti mainoksiksi eli huolehdi mainosmerkinnät kuntoon.
  • Alaikäisiä tavoittavassa markkinoinnissa täytyy noudattaa normaalia tiukempia sääntöjä siinä, millainen sisältö on ok. Esim. suorat ostokehotukset, kuten “swaippaa ostoksille” eivät ole ok (tsekkaa tarkempia ohjeita esim. täältä). Huomioi tämä, jos suuri osa vaikuttajan seuraajista on alaikäisiä tai jos markkinoit TikTokissa. 
  • Tekijänoikeudella suojattua materiaalia (esim. musiikkia tai vaikka Reels -ääniä) ei voi käyttää kaupallisissa sisällöissä, ellei siihen ole kysytty lupaa.

Sovi kirjallisesti

Sähköpostitse yhteistyöstä sopiminen on ihan ok. Sähköposteihin kuitenkin harvemmin kirjataan ylös esim. seuraavia asioita:

  • Miten yritys saa käyttää tuotettua sisältöä?
  • Mitä jos joku peruu tai haluaa perua yhteistyön? 
  • Entä jos toinen kohtaa suuren mainehaitan ja toinen osapuoli voisi tämän johdosta myös kärsiä yhteistyöstä?
  • Entä jos tuotettu sisältö on loukkaavaa, hyvän tavan vastaista, lainvastaista tai muuten haitallista brändille?

Toivottavasti edellä mainittuja ehtoja ei koskaan tarvita. Mutta entä jos tarvitaankin ja yhteistyöstä on sovittu inboxissa parilla hassulla lauseella? Ei mikään herkullinen tilanne..

Kirjallinen sopimus on aina hyvä idea. Sillä voi huolehtia helposti omasta selustasta, mutta myös osoittaa toimivansa ammattimaisesti. 

Jos sopiminen halutaan pitää kevyenä, niin sähköpostilla sopiminenkin on ihan ok. Silloin mukaan kannattaa kuitenkin liittää yleiset ehdot, joihin yhteistyöhön lähdettäessä sitoudutaan.

Ota homma haltuun

Kuten sanottu, vaikuttajamarkkinoinnin juridiikka on murrosvaiheessa ja odotettavasti näihin asioihin aletaan kiinnittää huomiota ihan tuomioistuintasoisesti. Vaikka vaikuttaja julkaiseekin sisällön, lähtökohtana on aina se, että yrityksenä vastaat markkinoinnista. Ota tämä haltuun äläkä jätä mitään sattuman varaan. 

Kun tarkastat sisällön tai ohjeistat vaikuttajaa, olet hoitanut omalta osaltasi kaiken kuntoon ja vastuu kohdistuu epätodennäköisemmin sinuun. Kirjallisesti sopimalla varaudut riitatilanteisiin ja voit sopia myös siitä, kuka on vastuussa jos hommat menee vihkoon. 

Kun olet itse hoitanut oman tonttisi kuntoon, seuraamuksiakaan ei tarvitse jännittää ja lausuntopyynnön tullen olet tilanteen päällä. Lausuntopyynnöissä kannattaa myös muistaa, että vastaukset ja lausunnot ovat julkisia. Mieti siis vastaus tarkkaan äläkä toimi kuten yritys, joka vastasi lausuntopyyntöön mm. seuraavasti:

“Tehkää tekin jotain järkevää ja lopettakaa yritysten ja yrittäjien typerä kiusaaminen tyhjänpäiväisillä asioilla. – – On se kumma, että kaiken maailman kommunistit kitisee joka asiasta tänä päivänä. Menisivät töihin niin olisi muutakin ajateltavaa.“ 

Jos siis mielummin vältät mainehaitat ja oikeudelliset seuraamukset, ota ainakin nämä kolme lakiasiaa huomioon ja hoida ne maaliin.