5/4/2021

Mitä odottaa vuodelta 2021?

Vuoden 2021 vaikuttajamarkkinoinnin trendit Hypement

1. Livelähetys avaa ikkunan vaikuttajan arkeen

Vuoden 2020 maaliskuun aikana Instagramin Live-lähetysten määrä kasvoi 70% edeltävästä kuukaudesta. Pandemiasta johtuneet maailmanlaajuiset sulkutilat ja rajoitukset jättivät ihmiset yksin koteihinsa, jolloin ihmiskontakteja ja kuulumisia muiden arjesta haettiin sosiaalisesta mediasta.

Livelähetysten suosion kasvun myötä monet vaikuttajat tekivät yhteistyötä keskenään ja yleisö pääsi näkemään omin silmin kulissien taakse. Filtteröimätön, aito sisältö kiinnostaa entistä enemmän. Täydellistä ulkokuorta rikottiin ja vaikeista, jopa henkilökohtaisista aiheista kerrottiin. Ihmiset arvostavat ja kaipaavat vaikuttajien aitoja sekä henkilökohtaisia sisältöjä.

Used Generated Content (UGC) on entistä tärkeämpää yrityksille ja brändeille, kun vaikuttajat antavat tuotteille kasvot. Livelähetykset tekevät sisällöntuotannosta resurssitehokasta, helposti seurattavaa sekä muun muassa Instagramin lanseeraaman sosiaalisen kaupankäynnin, Instagram Shopin, myötä myös helposti skaalautuvaa.

Uusimpien markkinatutkimusten mukaan vuonna 2021 internetin käyttäjistä 29% seitsemästä eri maasta seuraa heille tärkeiden vaikuttajien livelähetyksiä. 80% kokee, että he todennäköisesti ostaisivat livelähetyksessä mainostettuja tuotteita.

2. Instagram Shopping luo uuden sosiaalisen kaupankäynnin rajapinnan

Maailmanlaajuisesti keskivertokuluttaja viettää sosiaalisen median parissa 144 minuuttia päivässä.  Tämä aika on otollinen heräteostoksille ja sisällöt ovat saaneet entistä kaupallisemman merkityksen. Aikaisemmin mainitun Instagram Shopin lanseerauksen myötä 2020 mukaan tulivat kuratoidut “Editor’s Picks” tuotevalikoimat sekä muun muassa mahdollisuus nähdä seuraamiensa sivustojen myytävät tuotteet. Myös oppaita ja valmiita kokoelmia sosiaaliseen shoppailuun on tarjolla, joten kuluttajan ostopäätös on tehty mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Vaikuttajille tämä tarjoaa mahdollisuuden yhdistää Instagramin tavoittavuus ja Pinterestin tapainen kuratoitu lista lempituotteistaan kohdeyleisölleen.

Live Shopping -ominaisuuden myötä vaikuttajat voivat myös mainostaa tuotteitaan tai kaupallista yhteistyötään livevideon ohella. Tämä avaa mahdollisuuden muun muassa urheilujoukkueille myydä seuran pelipaitoja ja oheistuotteita esimerkiksi lehdistötilaisuuden livelähetyksen aikana, kun kohderyhmää on satavarmasti paikalla.

3. Lyhytkestoinen sisältö – on muitakin kuin Snapchat

Pysyvän, pitkäkestoisten julkaisujen ohelle kirinyt muutamien kymmenien sekuntien julkaisut ovat tulleet jäädäkseen. Snapchatin Storiesien pohjalta liikahtanut idea vei markkinan ensin Instagramin puolelle ja nyt mukaan ovat tulleet muun muassa Youtube Shorts, Twitter Fleets sekä LinkedIn Stories. Persoonallisuus ja vahvasti suunnittelematon lopputulos ovat ominaisiaan näille “minidokkareille” ja mahdollistavatkin vaikuttajien seuraamisen arjen kiemuroissa ja tilanteissa, joista sisältöä ei välttämättä muuten julkaistaisi. Lyhyiden, helposti samaistuttavien sisältöjen ohella onkin helppo ottaa kohdeyleisöä mukaan kyselyiden ja äänestysten myötä, jolloin jokainen pääsee halutessaan omalta osaltaan vaikuttamaan sisällöntuotantoon. 

Kiinalaista alkuperää oleva TikTok onkin markkinan kuumin toimija tällä hetkellä. Tammikuussa 2018 alkanut suosion kasvu tuli Suomeen hieman myöhemmin eikä näytä vielä hidastumisen merkkejä. Trendivetoisuus ja kuumien aiheiden nopea vaihtuminen tekevät TikTokin seuraamisesta erittäin mielenkiintoista varsinkin, kun rakennettu algoritmi koukuttaa käyttäjän selailemaan vailla sen suurempaa päämäärää.

4. Clubhouse tuo luontaisen keskustelun ja väittelyn osaksi arkea

Mikäli Clubhouse ei vielä ole terminä tuttu, on korkea aika tutustua uuden sosiaalisen audiopohjaisen keskustelun maailmaan. Clubhouse tarjoaa mahdollisuuden kuunnella kiinnostavien alojen ja aihepiirien keskustelua, joita juontavat ja moderoivat alansa parhaat asiantuntijat erinäisissä huoneissa. Kansainvälisellä tasolla mukaan keskusteluun ovat hypänneet niin Mark Zuckerberg kuin Elon Musk. Suomessa eniten seuraajia kerää joka-aamuinen kello yhdeksän Good Morning Finland -keskustelu Sauna Club -ryhmän alla. Clubhouse vaatii kutsun liittymistä varten, joten lounastauolla kannattaa olla valppaana, kun joku asiasta mainitsee.

Clubhouse mahdollistaa verkostoitumisen sekä  tarjoaa uniikin tilaisuuden omalle henkilöbrändäykselle mikäli siellä on aktiivinen. Retorinen osaaminen ja tarinankerronta korostuu, kun puheenvuoroja ryhmissä jaetaan. Koska keskustelua ei sen suuremmin moderoida, voivat aiheet olla hyvin mielenkiintoisia ja vapaita. Luontaisen keskustelun ympärille rakennetut aihepiirit tarjoavat upean tilaisuuden myös vaikuttajille nousta esiin. Näemme tässä suurta mahdollisuutta tulevan vuoden kuumaksi vaikuttajamarkkinoinnin trendiksi.

5. Mikro- ja nanovaikuttajat kasvavassa roolissa

Sitoutuneisuusaste (engagement rate) on entistä suuremmassa merkityksessä, kun yrityksen valitsevat itselleen sopivia brändilähettiläitä. Vuoden 2019 Later & Fohrin kansainvälisen tutkimuksen mukaan mikrovaikuttajat, joilla on alle 25k seuraajaa saavuttavat parhaan sitoutuneisuusasteen, noin 7%. Mikro- ja nanovaikuttajien kasvava tarjonta on erityisen houkuttelevaa yrityksille, jotka suunnittelevat vaikuttajamarkkinointiaan, mutta joille suuret resurssoinnit eivät ole vielä ajankohtaisia. Huolella valitut mikro- ja nanovaikuttajat ovat erittäin kustannustehokas vaihtoehto.